Hitta dina perfekta löparskor

Mina bästa skor

Ett par bra skor för löpning är lika viktigt som amen i kyrkan. Alla har naturligtvis sina speciella skor men man kan med fog säga att här finns en röd tråd. De flesta trivs bäst i litet slitna insprugna dojor som är både bekanta och kära vänner. Många tror att man måste köpa nya skor ideligen, både för att gamla skor inte är bra men också för att hänga med i modesvängen. Skoförsäljarna vill att skorna byts ut efter 100 mil (som om det gällde däck till bilen). Det är naturligtvis ett försäljningstrick och hur länge skor håller beror på många faktorer. Men visst har skor bäst före datum och att skaffa nya är nästan som att ta en kurs vid universitet? Nej då, så svårt är det inte men olika skor passar olika fötter och olika kroppsformar.

löparskor

Hur länge duger din sko?

Ett test visade att den stötdämpande effekten minskade med cirka 10 procent efter 100 mils löpning, men att den minskningen uppmättes redan efter de första milen då skorna skulle springas in. Därefter kvarstod 90 procent av förmågan länge. Troligen håller ett par skor i 200 mil eller därikring. Springer man mycket i väta som jag gör ibland så sliter man mer, det är min åsikt. Jag springer cirka 7 till 8 mil per vecka och det gör cirka 180 mil per halvår. I januari och augusti köper jag nya och det är de perioderna som man kan hitta bra skor till nedsatt pris (jag är en snåljåp).

löparskor

Viktigt: Skons drop

Den viktigaste differensen för val av skor är vilken fotställning man har. Springer man med vikten uppe på fotbladet eller mer på hälen ger en fingervisning i valet av skor. Dämpande skor har olika dämpning och varierande drop från tå till häl, drop är skillnaden i höjden mellan bakre delen av skon och fram. Exempel: I det fallet att skons häl är 15 mm och nere vid tårna 5 mm så är dropet 1 cm. Det bästa är att landa i löpsteget på främre delen av foten men till det krävs en hel del träning. När man börjar löpträna är det därför bättre med högre häl och lägre framfot. När man börjar träna framfotslöpning måste man ta det pö om pö, kort sträcka i taget. I annat fall riskerar man överansträngning. Naturell löpning (natural-running-shoes) där man skall landa fram är dropet bara cirka 4 mm. Så kallade barfotalöpning har skor med framfot på 0 mm och full dämpning har dropet 12 mm. Varje sportbutik skall kunna ge fullödiga råd om vilken sko som passar dig.

Mina skor

När jag berättade om att skoinköpet sker en gång per halvår så menar jag att inköpet görs för terrängskor ena gången och mer slätlöpning vid det andra tillfället. Jag springer för närvarande i Brooks Glycerin 13 (slätt) och Hoka One One Challenger ATR (terräng.