Kom igång med löpträningen

Starten – att komma igång

Många önskar att de kunde komma igång med löpträningen men det blir aldrig riktigt av. Ett problem är att köra för hårt inledningsvis, med pina och värk som följd. Den som går på gym och kör program i aerobics eller spinn eller annat har vissa dagar inprogrammerat, tiden det startar och tidsåtgången. Detsamma gäller för den som vill komma igång med löpningen. Sätt upp ett bra schema som verkligen går att följa och håll planen disciplinerat. Visserligen kanske inte träningens längd eller intensitet gått att följa men då har man i varje fall försökt och det kan vara godkänt i början. Om planen är att jogga tre kilometer och man måste gå några sträckor för att vila upp så är det inte hela världen.

Schemaläggning

Beroende på den tidigare vanan du har kan du välja att kunna springa en halv eller en hel mil efter tio veckor. Stegvis ökar man längden och farten. Skaffa en bra motionsapp med GPS. En ovan börjar med en eller en och en halv kilometer första gångerna. Gör upp ett schema med ditt mål:

Kom igång med löpträningen

  • Måndag, onsdag och fredag vecka 1: 1,5 kilometer (jogga, lunka, gå)
  • Vecka 2: 2 kilometer (jogga, lunka och promenera hem efter att appen visat 2 km)
  • Vecka 3: 2,5 kilometer (jogga, lunka och promenera hem efter att appen visat 2,5 km)
  • Vecka 4: 3 km, som ovan
  • Vecka 5: 3 km (jogga och promenera hem efter att appen visat 3 km)
  • Vecka 6: 3,5 km som ovan
  • Vecka 7: 4 km som ovan
  • Vecka 8: 4 km, försök att förbättra tiden
  • Vecka 9: 5 km, löp i god fart och gå när orken tryter
  • Vecka 10: 5 km, försök att löpa hela tiden

Avklarad träning är en skön känsla

Med bara en kilometer eller drygt att hålla framför sig blir det enklare att komma igång. En kilometersslinga kan man nästan se framför sig, på motionsanläggningar brukar elljusspår finnas i så pass korta sträckor. Men visst går det bra hemma i kvarteren eller i villaområdet. Med mobilen och dess app är det enkelt att hålla reda på sträckan och sparade kan man sedan titta på varje dags träning. När man ser att det går bättre och bätre ökar självkänslan och man kan verkligen tro på att det mål som satts skall uppnås.

Peppning

Målet man vill uppnå skall var realistiskt. Om man aldrig tränat eller bara lite under ungdomen är det inte troligt att man ska kunna springa en mil efter ett par månader. Och då blir varje dags löpträning för tung. Försöker man köra för hårt så kanske nästa träning inte blir av helt enkelt. Det bästa är att ha en träningskompis med samma förutsättningar. I det läget kan man peppa varandra, skratta tillsammans och ha roligt på träningen, en viktig faktor.